
تیرماه(6 جولای) روز جهانی مبارزه با بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان می باشد، نامگذاری این روز تحت این عنوان بدلیل اهمیت این بیماری ها از منظر حفظ سلامت و بهداشت جوامع انسانی و دامی می باشد.
به گزارش دل عالم به نقل از روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، دکتر صدیقه کاظمی نیا معاونت سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان ضمن گرامیداشت روز جهانی بیماری های مشترک بین انسان و دام اعلام کرد: انسان سالم نقش اساسی و پایه ای در سلامت جامعه بشری دارد؛ موضوعی که پایه گذار تمام پیشرفت ها و تمدن های بشری بوده است و از این جهت بیماری های مشترک انسان و حیوان از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد بطوریکه این بیماری ها هم از جنبه بهداشتی و هم از جنبه اقتصادی، جوامع را در معرض تهدید قرار می دهند.
وی افزود: بیماری های قابل انتقال میان انسان و حیوان، فصل مشترک دو حرفه پزشکی و دامپزشکی است.
وی ادامه داد: نام این دسته از بیماری ها نمایانگر مسئولیت مشترک و خطیری است که به طور مشترک بر عهده پزشکان و دامپزشکان در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان این گونه بیماری ها می باشد.
معاونت سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان ادامه داد: با همکاری پزشکان و دامپزشکان در زمینه تحقیقات و کنترل این بیماری ها میتوان گام های مؤثری در تامین بهداشت عمومی جامعه برداشت.
وی اظهار کرد: 15 تیر ماه به عنوان روز جهانی مبارزه با بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان ثبت گردیده است که هدف از این نام گذاری آگاه سازی آحاد جامعه و گروه های شغلی در معرض ابتلا به این بیماری ها می باشد.
معاونت سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان اظهار داشت: عامل این بیماری های زئونوز می تواند باکتری ها، ویروس ها، قارچ ها، انگل ها و ... باشند که در بدن حیوانات قرار دارند و افراد از راه تماس با حیوانات اهلی یا وحشی آلوده، حشرات، خزندگان، طیور و جوندگان در معرض ابتلا به زئونوزها قرار می گیرند.
وی گفت: از مهم ترین چالش های پیشگیری و کنترل این بیماری ها در استان، مواردی همانند وسعت و پراکندگی شهرستانهای استان و دشواری خدمات رسانی دامپزشکی، تنوع آب و هوایی و مساعد بودن زمینه شیوع بسیاری از بیماریهای دامی، هم جواری با استان های مرزی و تردد دام غیر مجاز و دشواری کنترل بیماری ها و وجود خطر ورود بیماری های نوپدید می باشد.
وی ادامه داد: ضرر و زیان اقتصادی این بیماری ها به دلیل کاهش تولید فراورده های دامی، مرگ و میر دام ها، معدوم کردن دام ها جهت کنترل بیماری ها بسیار زیاد می باشد.
این مقام مسئول از مهمترین بیماری های مشترکی که میان انسان و حیوان وجود دارد به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، تب مالت، سالک، هاری، مشمشه، سیاه زخم( شاربن )، کیست هیداتیک، آنفولانزا و سل اشاره نمود.
معاونت سلامت اداره کل دامپزشکی استان کرمان بیان داشت: همه گیری های جهانی جنون گاوی، آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، سارس، مرس، سالک و لشمانیوز، تب مالت، هاری و تب کریمه-کنگو، همگی در زمره بیماری های مهلکی به شمار می آیند که بدلیل قابلیت سرایت گسترده، شرایط مبارزه و کنترل دشوار و خسارات هنگفت اقتصادی و تبعات طولانی مدت بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی نیازمند توجه ویژه می باشند.
دکتر کاظمی نیا گفت: راه های انتقال بیماری های زئونوز بسیار متنوع است من جمله استفاده از منابع غذایی آلوده، تماس بین انسان و حیوانات و تماس با حیوانات دست آموز و وحشی و ... از راه های انتقال زئونوز هامی باشد.
وی گفت: راههای معمول پیشگیری و کنترل بیماریهای قابل انتقال به انسان تقریبا شناخته شده است؛ ولی نکته اسفبار عدم توجه به اصول پیشگیری است.
وی در این خصوص گفت: راههای پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال به انسان را رعایت یک سری اصول بهداشتی در جامعه و انجام اقدامات پیشگیرانه شامل مصون سازی دامهای حساس علیه عامل بیماری از طریق واکسیناسیون و کنترل مواجهه انسان با ناقلین بیماری می باشد که آگاهی مصرف کنندگان از ویژگی های محصولات دامی سالم و نحوه تماس با دام نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از این بیماری ها دارد.
دکتر کاظمی نیا با تاکید بر لزوم تعامل و هماهنگی بین بخشی در رابطه با پیشگیری از بیماری های زئونوز، بیان کرد: اداره کل دامپزشکی استان کرمان به عنوان خط مقدم مبارزه با بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان در کنار سایر بخش های مرتبط، تلاش ها و اقدامات فراوانی را بمنظور مبارزه و پیش گیری از این بیماری ها انجام داده است.
این مقام مسئول بار دیگر تاکید نمود که برای مبارزه و کنترل این بیماری ها، سازمان های مختلفی دخالت دارندکه جز با همکاری و هماهنگی این نهادها و سرمایه گذاری بیشتر در حوزههای میان رشته ای، از جمله رویکرد ( یک جهان یک سلامت)One Health One world و پیادهسازی این رویکرد در بهرهبرداری از اراضی و برنامهریزی، اجرا و پایش توسعه پایدار، نمی توان به موفقیت موثری در این زمینه دست یافت.