
بازرس کل قضایی استان کرمان پس از بازدید میدانی در زمین 15 هکتاری متعلق به صندوق بازنشستگی شرکت ملی مس که چند دهه معطل و بلااستفاده رها مانده، از آن به عنوان مصداق بارز تضییع بیتالمال یاد کرد و خطاب به مدیران ملی مس گفت: این شرکت درباره احیا و بهره برداری از این زمین با فوریت تکلیف دارد که پروژه های ساخت مسکن، احداث کاربریهای درمانی یا دیگر موارد را انجام دهد و از تداوم تضییع بیتالمال جلوگیری به عمل آورد؛ این توصیه نیست، بلکه اتمامحجت است.
به گزارش دل عالم به نقل ازروابط عمومی بازرسی کل استان کرمان، دادخدا سالاری در بازدید و جلسه جمعبندی دو ساعته از وضعیت زمین 15 هکتاری واقع در ابتدای بلوار هوانیروز شهر کرمان به عنوان یکی از مناطق مهم و با کیفیت شهر که چندین سال رها مانده، به نتایج بیثباتی مدیریتی در شرکت ملی مس اشاره و تاکید کرد: اجازه ادامه فرصتسوزیها را نمی دهیم؛ هدررفتن و اتلاف منابع بیت المال مثل همین زمین 15 هکتاری در یکی از بهترین نقاط شهر کرمان، از جمله تبعات سوءمدیریتی و بیثباتی مدیریتی است.
«وضعیت اسفناک مدیریتی ملی مس»
بازرس کل قضایی استان کرمان با اشاره به اینکه در طول دو سال و نیم(30 ماه)، چهار مدیرعامل در شرکت ملی مس ایران تغییر کرده که یک فاجعه برای یک شرکت بزرگ صنعتی است گفت: وضعیت مدیریتی این شرکت نابسامان است؛ اینکه از هیات مدیره پنج نفره این شرکت، تنها یک عضو رسمی و قانونی باقی مانده و این وضعیت نشان دهنده عمق مشکلات در این شرکت است.
سالاری با اشاره به تزلزل مدیریتی در شرکت ملی مس گفت: هیچ کجای دنیا چنین وضعیتی نداریم؛ مدیران فنی و اجرایی را به این شکل جابه جا نمیکنند.
وی ضمن اشاره به وضعیت اسفبار کنونی در ترکیب هیات مدیره شرکت ملی مس گفت: وقتی از پنج عضو هیات مدیره، اینک تنها یک عضو رسمی وجود دارد و بقیه یا معلق هستند یا عضویت و حضور رسمی ندارند، کجا و چه زمانی، چنین چیزی حتی در مورد شرکت های خصوصی کوچک مشاهده شده است؟؛ این آفتی بزرگ است که باید حل شود.
«کوتاهی وزارت صنعت ، معدن و تجارت»
سالاری تاکید کرد: اعضای هیات مدیره ای که در جلسات یا ترکیب این مدیریت حضور فیزیکی ندارند، چطور مصوبات آن یا مدیرعامل شرکت می تواند وجاهت قانونی و اجرایی داشته باشد؟.
وی با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت باید جوابگوی این مسأله باشد، تصریح کرد: این وضعیت ناشی از کوتاهی ها و عدم نظارت این وزارت خانه نیز بوده است.
«تجدیدنظر در فرایند انتصابات مهم دولتی»
مدیرکل بازرسی استان کرمان با تاکید براینکه دولت نیز در فرآیندهای عزل و نصب مدیران به ویژه عرصه های حیاتی مثل معادن مختلف خصوصا مس که اهمیتی کمتر از نفت ندارند باید تجدیدنظر داشته باشد و با نگاه به ثبات مدیریتی ورود کند اظهار داشت: مدت زمان فعالیت و تصدی برخی مدیران این شرکت حتی به شش ماه نیز نرسیده که مدیر را برداشتهاند.
وی با طرح این سوال که عزل و نصب مدیریتی در چنین عرصه های حساسی چرا باید چنین متزلزل و بیثبات باشد که کشور نیز آسیب ببیند تاکید کرد: اگر چنین انتخابهایی با بررسی کارشناسی بوده ، چرا باید کمتر از شش ماه حذف شوند و اگر خیر چرا در چنین پست های حساس و مهمی بدون کارشناسی باید نصب صورت گیرد، لذا سازوکار انتصابات در این موقعیت های مهم نیازمند تجدید نظر و اصلاح است.
«پروژه های نیمهتمام و یک بدعت نامناسب مدیریتی»
وی در ادامه با بیان اینکه مشکلی در سیستم اجرایی کشور داریم که مدیران به سرعت جابه جا می شوند در نتیجه پروژه ها و بیت المال نیز تضییع می شوند گفت: مدیری پروژه ای را آغاز کرده که برداشته می شود، مدیر بعدی هم برای اینکه پروژه به نام مدیر قبلی نباشد، پروژه دیگری شروع می کند و این روند معیوب ادامه می یابد تا اینکه به اتلاف منابع بیت المال می انجامد.
«شرکتی که باید برای کشور خلق ثروت کند، در استان هم تاثیرگذار نبوده»
بازرس کل قضایی استان کرمان در ادامه با بیان اینکه شرکت ملی مس که می تواند و می بایست کشور را متحول، برای کشور خلق ثروت و ایجاد اشتغال کند، آن هم در این شرایط اقتصادی جامعه تصریح کرد: این شرکت حتی نتوانسته در استان کرمان که بیشترین فعالیت های استخراج را در آن دارد ، تاثیرگذار باشد زیرا صرفا و بیشتر به فکر سود سهامدارانش بوده و از نقش اساسی خود بازمانده است.مدیرکل بازرسی استان کرمان در بخش دیگر سخنان خود با انتقاد و گلایه شدید از نوع نگاهها و کارکردها در شرکت ملی مس در زمینه ایجاد اشتغال و توسعه صنایع پاییندست در طول سال های اخیر و حیف و میل چندین میلیاردی از بیت المال به ویژه در باشگاهداری گفت: شرکت ملی مس به عنوان یک شرکت مادر، باید در سطح ملی و کشور تاثیرگذار باشد، به همین لحاظ نیز عنوان آن را «شرکت ملی» گذاشته اند، پس یعنی عواید حاصل از درآمدهای این شرکت تنها نباید در مرکز کشور صرف شود افزود: اگر در استان کرمان که 70 درصد فعالیت ها و تولید مس در کنار سایر معادن در این استان همراه با استهلاک زیرساخت ها است و فقر داریم، شرکت ملی مس و دیگر معادن به شکل زیرساختی و فرآیندی باید پای کار باشند و نه به شکل دادن صدقه دادن.
سالاری به تشریح چگونگی استهلاک زیرساخت های جاده ای، نظام بهداشت و درمان و سایر بخشها پرداخت و گفت: مثلا ما در استان باید از بودجه مناطق محروم مثل جازموریان بکاهیم تا جاده های ترانزیتی که در نتیجه فعالیت مس و سایر معادن مستهلک می شوند را اصلاح کنیم؛ حال آنکه باید برعکس باشد.
«گدایی از مس زیبنده استان نیست»
وی با بیان اینکه استان دیگر به سمت و سوی گدایی نزد ملی مس نمی رود اظهارداشت: این نوع مطالبهگری در شأن ما در استان کرمان نیست. کرمان دین خود را با فرزند رشیدش حاج قاسم به کل کشور و دنیا اداه کرده، اما کشور و ملی مس چقدر به استان کمک داشته است؟.
«بهشت معادن ایران در صدر شاخص فلاکت»
مدیرکل بازرسی استان کرمان با بیان اینکه افراد تحت پوشش کمیته امداد کرمان در بین یک تا پنج استان اول کشور است ، ادامه داد: با این مقدار تولید مس در استان، آیا ما باید اینهمه آمار تحت پوشش کمیته داشته باشیم؟؛ آیا استان کرمان با اینهمه ثروت عظیم مس و دیگر معادن باید در شاخص فلاکت نیز در رده های اول کشور باشد؟.
«دانشآموزانی که کفش اهدایی خیران را فروختند»
وی در ادامه به روایتی از ابعاد فقر در جنوب کرمان پرداخت و گفت: اخیرا برخی خیران برای دانش آموزان مناطق حاشیه جازموریان در جنوب استان کفش خریده بودند زیرا پابرهنه به مدرسه می رفتند، اما چندروز بعد که مراجعه می کنند، می بینند باز همه دانش آموزان پابرهنه هستند و وقتی علت جویا می شوند، می فهمند، همگی، کفش های نو را فروخته اند تا برنج، روغن و دیگر مایحتاج برای خانواده تهیه کنند؛ این وضعیت، واقعا زیبنده استان با این سهم از معادن است؟.
مدیرکل بازرسی استان کرمان در ادامه به طرح پرسش دیگری پرداخت و گفت:آیا شرکت ملی مس و دیگر معادن به عنوان بزرگترین نهادهای اقتصادی که می توانند سرنوشت کشور را تحت تاثیر قرار دهند و از بیت المال به عنوان انفال استفاده می کنند، آیا نباید سهمی برای دانش آموزان محروم یا دیگر بخش های استان قائل باشند در حالی که میلیاردها صرف خرید بازیکن خارجی فوتبال و باشگاهداری مشکلدار می کنند.
سالاری تاکید کرد: صرف سالانه چندین هزار میلیارد در عرصه های فاقد توجیه توسط شرکت ملی مس یا سایر معادن در حالیست که دانش آموزان مدارس کپری ما در جنوب استان، باید کفش های اهدایی خیران را بفروشند تا مایحتاج خانواده مثل برنج و روغن را تامین کنند، چطور می توان چنین شرایطی را تحمل کرد؟.
وی همچنین تاکید کرد: چه بخواهیم و چه نخواهیم، بخشی از فعالیت های معدنی مس و سایر معادن در استان آلاینده است و در ایجاد سرطان نقش دارد اما اینک کل استان در سرجمع، هزینه درمان این بیماری ها را پرداخت می کند و وضع موجود ساختار بهداشت و درمان استان نیز با تمامی کاستی ها و مشکلاتش، هویداست؛ سود این فعالیت ها را مس برده اما استان، تنها زیان آن را تحمل کرده است.
بازرس کل قضایی استان کرمان تصریح کرد: در سال های اخیر در حالی شاهد بوده ایم که با هر عنوانی صدها میلیارد یا بیشتر به نام فوتبال یا انتصاب مشاورانی که هیچگاه در شرکت مس حضور هم نداشتند، حیف و میل شده که برخی شهروندان در استان ما به خاطر فقر و تنها برای گذران امرار معاش، مجبور به هر کاری حتی حمل مسلحانه مواد مخدر یا قاچاق سوخت هستند؛ اینجا در استان زندان های ما پر و خانواده ها بی سرپرست می شوند و بیکاری غوغا می کند اما از آن سو، ملی مس یا دیگر معادن درآمدهایشان را حیف و میل و صرف امور بی ارتباط مثلا باشگاه داری میشود
سالاری با بیان اینکه البته ما از مس نمی خواهیم که کمیته امدادی در استان عمل کند، گفت: مس باید در نتیجه عواید فعالیتهایش، در استان چندین کارخانه و فرصت های سرمایه گذاری ایجاد کند، زیرساخت بسازد و اشتغالزایی داشته باشد؛ این شرکت، به تناسب نقشی که دارد باید در کلیت استان، و نه تنها در یک شهرستان، محرومیتزدایی کند. مردم استان کرمان در واقع روی گنج نشستهاند اما حاصل آن برایشان جز رنج نبوده است.وی ادامه داد: به مدیرعامل جدید شرکت ملی مس نیز در جلسه ای گفته ام، حتما ایشان شعار رییس جمهور در ذهنشان ماندگار است که گفتند با اینهمه ثروت و امکانات، نباید فقیر داشته باشیم.
«سهم امکانات استان از ملی مس»
سالاری در ادامه با اشاره به اینکه به تناسب فعالیت های مس در استان، در تصمیم گیری های ملی مس و نیز توزیع امکانات سهیم نیستیم گفت: وضعیتی که تاکنون وجود داشته، نابرابری، ناترازی و غیرعادلانه بوده؛ حال آنکه معدنی که استخراج می شود انفال است اما عواید آن عموما و بیشتر در دیگر مناطق به شکل غیرسازنده یا همراه با سوءجریان مصرف می شود.
«اینجا قائل به عنوان مولدسازی نیستم، تکلیف مس است»
سالاری در ادامه با تشریح نتایج بازدید میدانی خود از زمین 15 هکتاری واقع در محدوده املاک صندوق بازنشستگی مس واقع در ابتدای بلوار هوانیروز گفت: در مورد این پروژه متعلق به مس، اصلا به عنوان «مولدسازی» قائل نیستم، این پروژه، تکلیف شما در شرکت ملی و صندوق است و عنوان مولدسازی را حذف کنید.
وی با بیان اینکه شرکت ملی مس تکلیف دارد سهمش را به استان بپردازد، تصریح کرد: شرکت ملی مس و صندوق بازنشستگی زمین 15 هکتاری را چند دهه در بهترین نقطه شهر کرمان در اختیار داشته اند و بیش از 30 سال آن را رها کرده اند، درحالی که کرمان بهشدت مشکل مسکن، زمین و محدودیت ها در درمان و زیرساخت های اقامتی دارد اما این زمین سالها رها مانده است.
«نگاه نو مدیرعامل صندوق»
مدیرکل بازرسی کرمان در ادامه خطاب به شرکت ملی مس با بیان اینکه یا این پروژه باید اجرا شود یا زمین به چرخه بیت المال برگردد گفت: در عین حال از نوع نگاه آقای علیخانی مدیرعامل جهادی و میدانی صندوق حمایت می کنم؛ بالاخره فردی در شرکت مس با نگاهی نو دنبال است فرصتی که به تهدید تبدیل شده را به مسیر احیا بازگرداند، دستگاه نظارتی نیز حامی چنین رویکرهایی که به نفع جامعه باشد خواهد بود.
وی با اشاره به تضییع چندین ساله بیت المال در این پروژه گفت: اگر چندسال قبل یک مدیر در مس این زمین را احیا کرده بود، شاید با مثلا سه همت احداث می شد، آما اینک ممکن است با 20 همت هم نشود؛ این مصداق عینی تضییع بیت المال و فرصتی است که اتلاف شده، فرصت سوزی را دیگر بر نمی تابیم و صرف حضور ما به عنوان دستگاه نظارتی از این بابت بود که در این زمینه به مس اتمام حجت کنیم و این توصیه نیست.
مدیرکل بازرسی خطاب به مدیران مس دستور داد که این پروژه در اسرع وقت کلید بخورد و با امکان سنجی، مطالعات کارشناسی برای تعریف کاربری های آن متناسب با نیاز استان و ظرفیت های زمین اجرایی شود گفت: اگر امروز آقای علیخانی با رویکردی که در احیای این پروژه با نگاه استفاده جمعی دارد نبود، تصمیم دیگری مبنی بر بازگشت زمین به بیت المال می گرفتیم؛ چون عزم وی را برای اجرای این طرح جدی و عملیاتی دیدیم و این انگیزه در مدیرعامل صندوق وجود دارد گفتیم در بازرسی و مجموعه مدیریت استان برای کمک، پای کار هستیم؛ اما این پروژه با سرعت باید به سرانجام برسد زیرا تا همین حالا هم اتلاف منابع بیت المال بوده است.
»همگرایی استان برای حل مشکل زمین 15 هکتاری»
بازرس کل قضایی استان در عین حال درباره مشکل سند زمین گفت: استاندار، ما هم در بازرسی و دیگر نهادهای متولی استان، و حتی شورای نظارتی استان، تمام هم و غم خود را در مسیر انتفاع حداکثری از چنین پروژه های به کار می گیریم و باید مشکل سند زمین را در اسرع وقت حل کنیم که این مهم را انجام می دهیم؛ اما پروژه باید با سرعت اجرایی شود تا مردم هرچه زودتر و بیشتر ثمره آن را ببینند.
به گزارش دل عالم به نقل ازروابط عمومی بازرسی کل استان کرمان، دادخدا سالاری در بازدید و جلسه جمعبندی دو ساعته از وضعیت زمین 15 هکتاری واقع در ابتدای بلوار هوانیروز شهر کرمان به عنوان یکی از مناطق مهم و با کیفیت شهر که چندین سال رها مانده، به نتایج بیثباتی مدیریتی در شرکت ملی مس اشاره و تاکید کرد: اجازه ادامه فرصتسوزیها را نمی دهیم؛ هدررفتن و اتلاف منابع بیت المال مثل همین زمین 15 هکتاری در یکی از بهترین نقاط شهر کرمان، از جمله تبعات سوءمدیریتی و بیثباتی مدیریتی است.
«وضعیت اسفناک مدیریتی ملی مس»
بازرس کل قضایی استان کرمان با اشاره به اینکه در طول دو سال و نیم(30 ماه)، چهار مدیرعامل در شرکت ملی مس ایران تغییر کرده که یک فاجعه برای یک شرکت بزرگ صنعتی است گفت: وضعیت مدیریتی این شرکت نابسامان است؛ اینکه از هیات مدیره پنج نفره این شرکت، تنها یک عضو رسمی و قانونی باقی مانده و این وضعیت نشان دهنده عمق مشکلات در این شرکت است.
سالاری با اشاره به تزلزل مدیریتی در شرکت ملی مس گفت: هیچ کجای دنیا چنین وضعیتی نداریم؛ مدیران فنی و اجرایی را به این شکل جابه جا نمیکنند.
وی ضمن اشاره به وضعیت اسفبار کنونی در ترکیب هیات مدیره شرکت ملی مس گفت: وقتی از پنج عضو هیات مدیره، اینک تنها یک عضو رسمی وجود دارد و بقیه یا معلق هستند یا عضویت و حضور رسمی ندارند، کجا و چه زمانی، چنین چیزی حتی در مورد شرکت های خصوصی کوچک مشاهده شده است؟؛ این آفتی بزرگ است که باید حل شود.
«کوتاهی وزارت صنعت ، معدن و تجارت»
سالاری تاکید کرد: اعضای هیات مدیره ای که در جلسات یا ترکیب این مدیریت حضور فیزیکی ندارند، چطور مصوبات آن یا مدیرعامل شرکت می تواند وجاهت قانونی و اجرایی داشته باشد؟.
وی با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت باید جوابگوی این مسأله باشد، تصریح کرد: این وضعیت ناشی از کوتاهی ها و عدم نظارت این وزارت خانه نیز بوده است.
«تجدیدنظر در فرایند انتصابات مهم دولتی»
مدیرکل بازرسی استان کرمان با تاکید براینکه دولت نیز در فرآیندهای عزل و نصب مدیران به ویژه عرصه های حیاتی مثل معادن مختلف خصوصا مس که اهمیتی کمتر از نفت ندارند باید تجدیدنظر داشته باشد و با نگاه به ثبات مدیریتی ورود کند اظهار داشت: مدت زمان فعالیت و تصدی برخی مدیران این شرکت حتی به شش ماه نیز نرسیده که مدیر را برداشتهاند.
وی با طرح این سوال که عزل و نصب مدیریتی در چنین عرصه های حساسی چرا باید چنین متزلزل و بیثبات باشد که کشور نیز آسیب ببیند تاکید کرد: اگر چنین انتخابهایی با بررسی کارشناسی بوده ، چرا باید کمتر از شش ماه حذف شوند و اگر خیر چرا در چنین پست های حساس و مهمی بدون کارشناسی باید نصب صورت گیرد، لذا سازوکار انتصابات در این موقعیت های مهم نیازمند تجدید نظر و اصلاح است.
«پروژه های نیمهتمام و یک بدعت نامناسب مدیریتی»
وی در ادامه با بیان اینکه مشکلی در سیستم اجرایی کشور داریم که مدیران به سرعت جابه جا می شوند در نتیجه پروژه ها و بیت المال نیز تضییع می شوند گفت: مدیری پروژه ای را آغاز کرده که برداشته می شود، مدیر بعدی هم برای اینکه پروژه به نام مدیر قبلی نباشد، پروژه دیگری شروع می کند و این روند معیوب ادامه می یابد تا اینکه به اتلاف منابع بیت المال می انجامد.
«شرکتی که باید برای کشور خلق ثروت کند، در استان هم تاثیرگذار نبوده»
بازرس کل قضایی استان کرمان در ادامه با بیان اینکه شرکت ملی مس که می تواند و می بایست کشور را متحول، برای کشور خلق ثروت و ایجاد اشتغال کند، آن هم در این شرایط اقتصادی جامعه تصریح کرد: این شرکت حتی نتوانسته در استان کرمان که بیشترین فعالیت های استخراج را در آن دارد ، تاثیرگذار باشد زیرا صرفا و بیشتر به فکر سود سهامدارانش بوده و از نقش اساسی خود بازمانده است.مدیرکل بازرسی استان کرمان در بخش دیگر سخنان خود با انتقاد و گلایه شدید از نوع نگاهها و کارکردها در شرکت ملی مس در زمینه ایجاد اشتغال و توسعه صنایع پاییندست در طول سال های اخیر و حیف و میل چندین میلیاردی از بیت المال به ویژه در باشگاهداری گفت: شرکت ملی مس به عنوان یک شرکت مادر، باید در سطح ملی و کشور تاثیرگذار باشد، به همین لحاظ نیز عنوان آن را «شرکت ملی» گذاشته اند، پس یعنی عواید حاصل از درآمدهای این شرکت تنها نباید در مرکز کشور صرف شود افزود: اگر در استان کرمان که 70 درصد فعالیت ها و تولید مس در کنار سایر معادن در این استان همراه با استهلاک زیرساخت ها است و فقر داریم، شرکت ملی مس و دیگر معادن به شکل زیرساختی و فرآیندی باید پای کار باشند و نه به شکل دادن صدقه دادن.
سالاری به تشریح چگونگی استهلاک زیرساخت های جاده ای، نظام بهداشت و درمان و سایر بخشها پرداخت و گفت: مثلا ما در استان باید از بودجه مناطق محروم مثل جازموریان بکاهیم تا جاده های ترانزیتی که در نتیجه فعالیت مس و سایر معادن مستهلک می شوند را اصلاح کنیم؛ حال آنکه باید برعکس باشد.
«گدایی از مس زیبنده استان نیست»
وی با بیان اینکه استان دیگر به سمت و سوی گدایی نزد ملی مس نمی رود اظهارداشت: این نوع مطالبهگری در شأن ما در استان کرمان نیست. کرمان دین خود را با فرزند رشیدش حاج قاسم به کل کشور و دنیا اداه کرده، اما کشور و ملی مس چقدر به استان کمک داشته است؟.
«بهشت معادن ایران در صدر شاخص فلاکت»
مدیرکل بازرسی استان کرمان با بیان اینکه افراد تحت پوشش کمیته امداد کرمان در بین یک تا پنج استان اول کشور است ، ادامه داد: با این مقدار تولید مس در استان، آیا ما باید اینهمه آمار تحت پوشش کمیته داشته باشیم؟؛ آیا استان کرمان با اینهمه ثروت عظیم مس و دیگر معادن باید در شاخص فلاکت نیز در رده های اول کشور باشد؟.
«دانشآموزانی که کفش اهدایی خیران را فروختند»
وی در ادامه به روایتی از ابعاد فقر در جنوب کرمان پرداخت و گفت: اخیرا برخی خیران برای دانش آموزان مناطق حاشیه جازموریان در جنوب استان کفش خریده بودند زیرا پابرهنه به مدرسه می رفتند، اما چندروز بعد که مراجعه می کنند، می بینند باز همه دانش آموزان پابرهنه هستند و وقتی علت جویا می شوند، می فهمند، همگی، کفش های نو را فروخته اند تا برنج، روغن و دیگر مایحتاج برای خانواده تهیه کنند؛ این وضعیت، واقعا زیبنده استان با این سهم از معادن است؟.
مدیرکل بازرسی استان کرمان در ادامه به طرح پرسش دیگری پرداخت و گفت:آیا شرکت ملی مس و دیگر معادن به عنوان بزرگترین نهادهای اقتصادی که می توانند سرنوشت کشور را تحت تاثیر قرار دهند و از بیت المال به عنوان انفال استفاده می کنند، آیا نباید سهمی برای دانش آموزان محروم یا دیگر بخش های استان قائل باشند در حالی که میلیاردها صرف خرید بازیکن خارجی فوتبال و باشگاهداری مشکلدار می کنند.
سالاری تاکید کرد: صرف سالانه چندین هزار میلیارد در عرصه های فاقد توجیه توسط شرکت ملی مس یا سایر معادن در حالیست که دانش آموزان مدارس کپری ما در جنوب استان، باید کفش های اهدایی خیران را بفروشند تا مایحتاج خانواده مثل برنج و روغن را تامین کنند، چطور می توان چنین شرایطی را تحمل کرد؟.
وی همچنین تاکید کرد: چه بخواهیم و چه نخواهیم، بخشی از فعالیت های معدنی مس و سایر معادن در استان آلاینده است و در ایجاد سرطان نقش دارد اما اینک کل استان در سرجمع، هزینه درمان این بیماری ها را پرداخت می کند و وضع موجود ساختار بهداشت و درمان استان نیز با تمامی کاستی ها و مشکلاتش، هویداست؛ سود این فعالیت ها را مس برده اما استان، تنها زیان آن را تحمل کرده است.
بازرس کل قضایی استان کرمان تصریح کرد: در سال های اخیر در حالی شاهد بوده ایم که با هر عنوانی صدها میلیارد یا بیشتر به نام فوتبال یا انتصاب مشاورانی که هیچگاه در شرکت مس حضور هم نداشتند، حیف و میل شده که برخی شهروندان در استان ما به خاطر فقر و تنها برای گذران امرار معاش، مجبور به هر کاری حتی حمل مسلحانه مواد مخدر یا قاچاق سوخت هستند؛ اینجا در استان زندان های ما پر و خانواده ها بی سرپرست می شوند و بیکاری غوغا می کند اما از آن سو، ملی مس یا دیگر معادن درآمدهایشان را حیف و میل و صرف امور بی ارتباط مثلا باشگاه داری میشود
سالاری با بیان اینکه البته ما از مس نمی خواهیم که کمیته امدادی در استان عمل کند، گفت: مس باید در نتیجه عواید فعالیتهایش، در استان چندین کارخانه و فرصت های سرمایه گذاری ایجاد کند، زیرساخت بسازد و اشتغالزایی داشته باشد؛ این شرکت، به تناسب نقشی که دارد باید در کلیت استان، و نه تنها در یک شهرستان، محرومیتزدایی کند. مردم استان کرمان در واقع روی گنج نشستهاند اما حاصل آن برایشان جز رنج نبوده است.وی ادامه داد: به مدیرعامل جدید شرکت ملی مس نیز در جلسه ای گفته ام، حتما ایشان شعار رییس جمهور در ذهنشان ماندگار است که گفتند با اینهمه ثروت و امکانات، نباید فقیر داشته باشیم.
«سهم امکانات استان از ملی مس»
سالاری در ادامه با اشاره به اینکه به تناسب فعالیت های مس در استان، در تصمیم گیری های ملی مس و نیز توزیع امکانات سهیم نیستیم گفت: وضعیتی که تاکنون وجود داشته، نابرابری، ناترازی و غیرعادلانه بوده؛ حال آنکه معدنی که استخراج می شود انفال است اما عواید آن عموما و بیشتر در دیگر مناطق به شکل غیرسازنده یا همراه با سوءجریان مصرف می شود.
«اینجا قائل به عنوان مولدسازی نیستم، تکلیف مس است»
سالاری در ادامه با تشریح نتایج بازدید میدانی خود از زمین 15 هکتاری واقع در محدوده املاک صندوق بازنشستگی مس واقع در ابتدای بلوار هوانیروز گفت: در مورد این پروژه متعلق به مس، اصلا به عنوان «مولدسازی» قائل نیستم، این پروژه، تکلیف شما در شرکت ملی و صندوق است و عنوان مولدسازی را حذف کنید.
وی با بیان اینکه شرکت ملی مس تکلیف دارد سهمش را به استان بپردازد، تصریح کرد: شرکت ملی مس و صندوق بازنشستگی زمین 15 هکتاری را چند دهه در بهترین نقطه شهر کرمان در اختیار داشته اند و بیش از 30 سال آن را رها کرده اند، درحالی که کرمان بهشدت مشکل مسکن، زمین و محدودیت ها در درمان و زیرساخت های اقامتی دارد اما این زمین سالها رها مانده است.
«نگاه نو مدیرعامل صندوق»
مدیرکل بازرسی کرمان در ادامه خطاب به شرکت ملی مس با بیان اینکه یا این پروژه باید اجرا شود یا زمین به چرخه بیت المال برگردد گفت: در عین حال از نوع نگاه آقای علیخانی مدیرعامل جهادی و میدانی صندوق حمایت می کنم؛ بالاخره فردی در شرکت مس با نگاهی نو دنبال است فرصتی که به تهدید تبدیل شده را به مسیر احیا بازگرداند، دستگاه نظارتی نیز حامی چنین رویکرهایی که به نفع جامعه باشد خواهد بود.
وی با اشاره به تضییع چندین ساله بیت المال در این پروژه گفت: اگر چندسال قبل یک مدیر در مس این زمین را احیا کرده بود، شاید با مثلا سه همت احداث می شد، آما اینک ممکن است با 20 همت هم نشود؛ این مصداق عینی تضییع بیت المال و فرصتی است که اتلاف شده، فرصت سوزی را دیگر بر نمی تابیم و صرف حضور ما به عنوان دستگاه نظارتی از این بابت بود که در این زمینه به مس اتمام حجت کنیم و این توصیه نیست.
مدیرکل بازرسی خطاب به مدیران مس دستور داد که این پروژه در اسرع وقت کلید بخورد و با امکان سنجی، مطالعات کارشناسی برای تعریف کاربری های آن متناسب با نیاز استان و ظرفیت های زمین اجرایی شود گفت: اگر امروز آقای علیخانی با رویکردی که در احیای این پروژه با نگاه استفاده جمعی دارد نبود، تصمیم دیگری مبنی بر بازگشت زمین به بیت المال می گرفتیم؛ چون عزم وی را برای اجرای این طرح جدی و عملیاتی دیدیم و این انگیزه در مدیرعامل صندوق وجود دارد گفتیم در بازرسی و مجموعه مدیریت استان برای کمک، پای کار هستیم؛ اما این پروژه با سرعت باید به سرانجام برسد زیرا تا همین حالا هم اتلاف منابع بیت المال بوده است.
»همگرایی استان برای حل مشکل زمین 15 هکتاری»
بازرس کل قضایی استان در عین حال درباره مشکل سند زمین گفت: استاندار، ما هم در بازرسی و دیگر نهادهای متولی استان، و حتی شورای نظارتی استان، تمام هم و غم خود را در مسیر انتفاع حداکثری از چنین پروژه های به کار می گیریم و باید مشکل سند زمین را در اسرع وقت حل کنیم که این مهم را انجام می دهیم؛ اما پروژه باید با سرعت اجرایی شود تا مردم هرچه زودتر و بیشتر ثمره آن را ببینند.