
دهه دوم، دهه درککردن حال حضرت زینب(س) است، دههای است که گوشهای از مجالس بنشینیم و برای به اسارت رفتن زنان و کودکان عاشورایی اشک بریزیم.
شاید دهه دوم مجلس روضه خانمها باشد در دل خانهها، بانوان دلداده آقا اباعبدالله الحسین (ع) بانی مجالس میشوند و دنیا را برای خودشان میخرند.
کوهبنان هم از این امر مستثنی نیست، با یکی از بانوانی که حدود ۵۰ سال برای آقا مجلس روضه برپا کرده است گفتوگو کردیم.
اشرف خسروی از پیشکسوتان تعلیم و تربیت در کوهبنان و از گردانندگان جلسات قرآنی، جلسات روضه و زیارت عاشورای بانوان کوهبنانی است که بیش از ۵۰ سال مدال افتخار نوکری اباعبدالله را بر گردون آویخته و با پهن کردن سفره حضرت رقیه در طول سال به این نوکری افتخار میکند.
وی در گفتگو با خبرنگار دل عالم در کوهبنان گفت: از کودکی تا به امروز همواره انتظار محرم را میکشیدم دنبال بهانه بودم تا روحم از سنگینی بار غم روزگار سبک شود و چه بهائی زیباتر و دلانگیز از حضور در محفلی که پاداش گریستن بر خون خدا، آرامش خاطر و جلای جان است.
خسروی ادامه داد: کودکی بیش نبودم که دستم در دست مادر در جلسات روضه سید و سالار شهیدان و در کنار سفرهای بیریا و ساده حضرت رقیه حضور پیدا میکردم آن سالها جلسات روضه خانگی رونق خاصی داشت و خانه ما نیز همواره محل برگزاری جلسات روضه، زیارت عاشورا و سفره حضرت رقیه بود.
وی ابراز داشت: در طول تاریخ اولیای الهی و صاحبان کرامات موردتوجه و عنایت الهی بودهاند و پیروان و شیعیان به دامان ذی وجود آنها توسل و تبرک میجستند.
بانی جلسه زیارت عاشورا و سفره حضرت رقیه در کوهبنان افزود: خانمها در عزاداریها،بهویژه در پهن کردن سفرههای نذری، برگزاری جلسات قرآن خانگی و برگزاری جلسات زیارت عاشورا و انواع ختم نقش مهمی دارند.
خسروی ادامه داد:مردم شهرستان کوهبنان همواره در برگزاری مراسمهای عزاداری ماه محرم و صفر سنگ تمام گذاشته و با تمام وجود برای سیدالشهدا(ع) و اهلبیت ایشان خصوصاً حضرت رقیه عزاداری میکنند و در راستای پهن کردن سفرههای نذری خصوصاً به نام حضرت رقیه مبادرت دارند.
فعال قرانی کوهبنان گفت:پهن کردن سفره حضرت رقیه قدمتی به بلندای تاریخ دارد و این مهم در کوهبنان جایگاه مهم و ویژهای دارد بهگونهای که درگذشته انواع آش،آبگوشت، شله، حلیم، انواع حلوا را بر سر این سفره میگذاشتند.
این بانوی قرآنی افزود:امروزه بیشتر خرمای بدون هسته، حلوا، نان پنیر و سبزی، شلهزرد، آجیل مشکلگشا، خیار و... در سفره حضرت رقیه قرار میدهند چرا که بانوان معتقدند غذاهایی که نماد بهشتی دارند باید در سفرههای نذری قرار داده شوند.
وی خاطرنشان کرد:سفره حضرت رقیه خیلی ساده و دلنشین همراه با معنویت خاصی بر پا میشود درحالیکه نماد این سفره مظلومیت، صبر، استقامت و گذشت است.
این بانوی قرانی ادامه داد: این مراسم بهعنوان یک سنت معنوی در بین مردم کوهبنان رواج دارد و نشاندهنده ارادت و محبت آنها به حضرت رقیه (سلاماللهعلیها) و در پی آن، امید به برآوردهشدن حاجات و رفع مشکلات است.
خسروی افزود: عموماً سفره نذری حضرت رقیه را به رنگ سبز یا تیره انتخاب میکنند حتماً در کنار سفر لیوان یا پارچ آب که نماد تشنگی طفلان کربلاست به همراه مقداری نمک قرار میدهند و این نمک در پایان بهعنوان تبرک بین خانمهای جلسه توزیع میشود.
وی ابراز داشت:عقیدهای که درمورد سفره حضرت رقیه وجود دارد این است که وضهخوان این سفره را معمولاً از سادات انتخاب میکنند و برخی در کنار انواع خوراکی برای تزیین سفره حضرت رقیه(س) از عروسک بهعنوان نماد کودکی حضرت رقیه،خار و سنگ استفاده میکنند.
خسروی گفت:خار وسنگ سفره حضرت رقیه نشان ازسختی ها و غربت اسیران کربلا داردوقرار دادن شمع در این سفره به منظور همدردی باطفلان امام حسین (ع)بواسطه حرکت درتاریکی است.
وی بیان داشت:کودکان باشوق فراوان وهریک از آن ها به شکلی خاص، عده ای گل وعده ای غذا بر سر سفره حضرت رقیه می گذارندو تعدادی هم که سن وسال بیشتری دارند مدیریت مراسم را برعهده می گیرندکه این برگزاری درنوع خود جالب ومثال زدنی بود.
وی یادآور شد:برخی ازبانیان برای شادکردن دل دختران هدایایی مثل گل سر، گیره مو،شانه، عروسک کوچک، لباس و...تقدیم دختران در کنار سفرحضرت رقیه می کنند.
بانی سفره حضرت رقیه درکوهبنان گفت: بسیاری ازکسانی که حاجت دارند در پهن کردن سفره حضرت رقیه همکاری می کنند و هرکدام بر اساس توان مالی و توع نذری که دارند عروسک یاخوراکی بر سفره می گذارند.خسروی ابراز داشت: طی۵۰ سال گذشته شاهد بودم به برکت پهنکردن سفره حضرت رقیه چه مشکلات کوچک و بزرگی که مرتفع شده و چه بیماران ناعلاج که به برکت توسل به حضرت رقیه شفا پیدا کرده اند.
تهیه وتنظیم گزارش: علی اصغر نامجو کوهبنانی
عکس: محمد فاضل نامجو